Lijnen en vallen

2014 - December

Eens in de zoveel tijd moeten de lijnen en vallen ook schoongemaakt en gewassen worden. Nu komt onderhoud soms een beetje in het slop terecht en werd het tijd om ook deze touwen eens onder handen te nemen.

Het liefst zou dit jaarlijks moeten, maar niet iedere plezierzeiler maakt daar de tijd voor. Hier het resultaat na 6 jaar:

  • Vallen en lijnen uit de mast halen (en herplaatsen met een bolletje goedkoop bindtouw om weer makkelijk terug te rijgen).
  • Paar uur laten weken in biotex, om alle algen, schimmels (en alles wat leeft) af te breken. In het bad kan je meteen het schoonmaken hiervan meenemen.
  • Lijnen en vallen in verschillende waszakjes (of anders dichtgeknoopte kussenhoezen) stoppen om beschadiging aan de wasmachine te voorkomen.
  • Wassen in de wasmachine op 40 graden, normaal wasprogramma (om al het vuil en zand eruit te centrifugeren). Met als wasverzachter 50 mL huishoudazijn (haalt meteen de opgebouwde kalk uit de touwen weg).

En ze zijn weer als (bijna) nieuw.

Na wat gesurf op internet werd er aangeraden: liever niet wassen met soda of groene zeep; schimmels vinden dit een fijne voedingsbodem om op te leven. En dit is niet al te handig op een vochtige boot. Touwen die het toch al niet zouden houden, breken meestal door na een wasbeurt. Ik was zelf in 2 etappes, waarbij ik zo alle landvasten mee kan nemen.