Uit het water

2012 - Mei

De Moeraskop heeft tot nu toe altijd in zoet water gezeild, en dan voornamelijk rondjes in de grachten van Amsterdam en het Markermeer op naar de Randmeren toe.

Natuurlijk is het beter om elk jaar de boot op de kant te halen in de winter. Daar komen we niet aan toe. We hebben in het begin besloten om eens aan te kijken hoe het gaat als we hem eenmaal in de 2 jaar eruit halen (voor 1 dag) om dan de onderkant bij te werken. En tot nu toe werkt dit goed.

Op een warme lentedag halen we de boot uit het water, schoonspuiten met de hogedrukspuit, bijschuren en 2 nieuwe lagen antifouling erop (Tenco Bottom Coat Black, 1,5 L nodig voor 2 lagen verf).

In mei 2010 hebben we een keer (ecologisch gedacht) geprobeerd om de onderkant in te smeren met uierzalf over de antifouling heen (de hormonen hierin zouden de groei van algen en mosselen afremmen). Gezegd moet worden dat de aangroei ook minder leek te zijn, en dat het bootje echt 3x zo snel door het water gleed. Alleen is het spul vrij glibberig en we hielden dan ook ons hart vast toen de Moeraskop in de banden weer het water ingetakeld werd. Dus voortaan doen we dit alleen nog maar wanneer hij op de trailer weer terug in de nattigheid gaat.

En aan het einde van het seizoen gaat er nog even een borstel over de onderkant heen om de kleine aangekoekte wieren en mossels weg te schrobben. Hetzelfde het jaar erop, aan het begin en einde van het seizoen ook even schrobben. En aan het begin van de lente daarna gaat de Moeraskop weer de kant op voor een grotere onderhoudsbeurt.

Ook met vorst (en de schaatspret die er afgelopen jaren was op de grachten van A'dam) hebben we geen problemen gehad.

En geen last van osmose.

   

.